Hemsida

Referat från matchen mot Värtan

Publicerad 2018-02-12 16:21
Nils är återigen tillbaka med ett rykande färskt referat. Den här gången från helgens viktiga trepoängare hemma mot Värtan.

Söndag eftermiddag i en knökfull Grimstahall. Revansch i luften efter en tung förlust tidigare i veckan mot Hammarby. Stefan i sekretariatet. Morgan med nyfärgat skägg. Hashtag gameday.

Efter några vackra melodier i högtalarna i omklädningsrummet och en uppvärmning på typ tre minuter blåste domarna i pipan och matchen var i gång.

Inledningen var bra. Efter 9 minuter leder vi med 4-0. Alla mål kom genom den nygamla förstafemman som rullade upp Värtans försvar ganska ordentligt. Vi i andrafemman hade det väl lite tyngre, så det var ju tur att vi inte behövde hänga allt för många påsar – inte i första i alla fall. Eftersom jag inte var direkt inblandad i målen kan jag givetvis inte återge dem alls. Min hjärna filtrerar bort sådana onödiga minnen så att jag istället kan komma ihåg viktigare grejer, som obskyra huvudstäder och gamla Timråspelare.

Innan paus hinner också femman komma. Tre gånger, på identiskt manér, fick jag försöka trä in den i PP innan det till slut rasslade till.

Perioden hade dock i ärlighetens namn kunnat slutat väldigt annorlunda. Värtan skapar nämligen en hel del chanser, främst på grund av bristfälligt försvarsspel från vår sida, men Gustaf är fullkomligt omutlig i målet och står för några helt galna räddningar. Jag kommer nog inte på någon i laget som har haft en bättre period än så den här säsongen.

Den andra perioden är sämre och stökigare och Värtan tar hem den med 3-1. Vi verkar ha tradeat svaga inledningar mot märkliga mittperioder. Minns (såklart) inte deras mål i detalj, men temat var mjäkigt försvarsspel från vår sida. Jag får hänvisa till Värtans Dagblad för mer information om deras trötta påsar, men det var ju inte direkt något klapp-klapp så det är nog en läsning man klarar sig utan. Johan Lundevalls mål till 6-1 var desto trevligare. Han snodde bollen vid halvplan, älgade på till ett friläge och konverterade genom en känslig backhandflipp.

6-3 inför sista alltså. I och med vårt tidigare möte med Värtan när vi tappade en bekväm ledning till 7-7 fanns en viss oro för att vi var på väg att reprisera det onödiga poängtappet. Denna oro stillades inte heller direkt när domarna efter 32 sekunder skänker ett powerplay till Värtan genom att visa ut Oscar för ingenting. Och man kan väl till och med säga att den tilltog när Johan Lundevall blir utvisad och Värtan får straff 27 sekunder senare. Gustaf täcker dock fint av dragningen och låter oss lira 3 mot 5 i en och en halv minut. Det gör vi också med den äran och motståndarna skapar inte speciellt mycket. De var ganska långsamma i passningsspelet, så det kändes rätt lugnt.

Nästa mål är lite viktigt. 7-3 och vi har en fin marginal nedåt, 6-4 och the race is on. Därför är det jäkligt skönt när den comebackande Oscar efter 05:58 snubblar in bollen vid främre stolpen. Värtan drar sedan på sig ett par utvisningar (efter nio och fjorton minuter) vilket ytterligare minskar deras chanser att komma ikapp. Powerplayspelet var dock sådär, främst på grund av att Oscar verkade fått hybris och trodde att han kunde snubbla in bollen även från sin pointposition. Han höjer sig dock betänkligt och rullar in två mål till och kröner återkomsten med ett hattrick. Det ena av dem var särskilt trevligt att skåda då han två mot noll tillsammans med Mathias valde att inte passa honom, utan att istället dra målvakten och lägga in den själv. Alltid kul när Mathias blir snuvad på poäng.

Med tre sekunder kvar släpper vi sedan in ett fjärde mål till slutresultatet 9-4 genom ett makalöst tafatt försvarsspel. Men den bjuder vi på när vi snabbt studsar tillbaka till vinnarspåret och plockar hem tre poäng! We are all the winners i högtalarna efter slutsignal, världspremiär för Ängbys nya vinnarlåt i omklädningsrummet efter.

För ordningens skull bör väl dock tilläggas att matchen i stort inte direkt var någon superhöjdare, bortsett från förstafemmans förstaperiod och Gustafs målvaktsspel. Men vi löste i alla fall biffen – och det är ju så klart det viktigaste. Själv brände jag som vanligt tjogvis med öppna lägen, om ni undrar. Det är min grej.