F05
Hemsida

Roslagscupen - dag två

Publicerad 2017-06-18 20:56
Ytterligare två vinster och en förlust vilket resulterade i en andraplats totalt!

Förra inlägget ("Roslagscupen - dag ett") skrevs aningen för tidigt. Det vi ledare trodde var att det var läggdags, men tjejerna ville annat. Våra tjejer och hälften av Spångas tjejer hamnade i spontanfotboll mot ett gäng P06-killar... en match som är mer eller mindre höljd i dunkel då alla ledare med bestämdhet ombads avvika (språket var något tuffare än så...). Jag lyckades dock fånga en glimt av matchen på bild...

En tuff match mot killarna i "buren"...

Även om ingen ville erkänna det så var nog de flesta ganska trötta och när klockan närmade sig 22:30 tyckte vi att det var dags att påbörja gå-i-säng-processen. Lite knorrande hör ju till och olika versioner av "Jag kommer inte kunna sova" eller "Jag är inte det minsta trött" hördes från flera håll. Detta till trots låg alla i sina vid 23-tiden. Jag höll lite koll samtidigt som jag slö-kollade på en film på iPhonen...och mindre än 15 minuter senare var jag ensam om att vara vaken och kanske 10 minuter senare sov även jag.

När klocka ringde 06:50 såg det ut som om alla sovit i exakt samma ställning som de somnade. Vi var nog alla till mans tröttare efter första dagen än vad vi trott och vågat erkänna för oss själva och varandra och det tog nog en 10-15 minuter innan alla kommit igång. Sen blev det full fart! Matchkläder på och packning av väskor med ombyte i "handbagaget" och så bar det iväg till frukosten igen.

På väg mot frukostmatsalen...

Efter frukost städades sovsalen ur och bilarna packades. Avsyningen gick utan anmärkning och vi kunde bege oss till spelplatsen för uppvärmning inför första matchen mot Bälinge.

09:45 - Dagens första match mot Bälinge. Vi ställdes mot ett skickligt lag med många stora spelare men lyckades etablera ett bra tryck direkt. Spelet flöt likt många andra av våra matcher under cupen (och hela säsongen) mycket bra fram till motståndarnas straffområde men vi hade förfärligt svårt att få till farliga avslut. Antingen blev det för vekt och stillastående eller så gick skotten utanför. Men så kom läget från fint spel på vänsterkanten och bollen placerades otagbart på högersidan om målvakten. En stund senare fick Bälinge en frispark en bit utanför straffområdet och deras högerback laddade på en riktig kanon som gick strax utanför vårt högra kryss. På insparken som följde spelades bollen upp på vår högersida. Yttern drev på men kom inte riktigt förbi och vände efter några försök tillbaka utmed högerkanten... och här började delikatessen. Efter fint "snack" spelades bollen snett bakåt till egen vänsterback som tog med sig bollen några steg innan en rak genomskärare spelades till vänsteryttern som smugit in en bit i banan. Hon direktskarvade fram till vår forward som tog med sig bollen i steget och avlossade ett otagbart skott till vänster om målvakten.

I andra halvlek började Bälinge offensivt men de verkade inte riktigt ha orken för vi tog efter 5-7 minuter över spelet igen. Under ett anfall i mitten av halvleken kom vi fram på vänsterkanten och fick till minst tre fina avslut som motades av Bälinges målvakt innan bollen gick ut till en helt fri högerytter. Direktskott på rullande boll och målnätet såg ut som en glasstrut!

Efter lite vila och återhämtning i skuggan var det så 12:00 dags att möta kompisarna från Spånga som tjejerna spelat med kvällsfotboll med. Matchen började som alla andra Ängbymatcher - Full fart framåt direkt. Spånga utsattes för ett kompakt tryck blev tillbakapressade men räddades alla gånger av en storspelande målvakt. Stolpträff och nick precis över... det kändes bra! På ett pressat inlägg från höger dök vår forward vågat fram med pannan och stötte bollen stenhårt i stolpens utsida... undrar om det inte blev en liten buckla? Färgen lossnade i alla fall. Och så kom en långboll upp till deras starka forward som sköt ett snyggt skott intill "fel" stolprot - underläge.

Efter sidbytet fortsatte vi spela bra men Spånga kom i fler och fler anfall. Kunde det vara så att krafterna började tryta. Spånga hade ätit innan matchen men vi hade vår lunch efter... hur det nu var med detta så kom vi fram i ett läge på högerkanten som resulterade i en hörna. Fint slagen gick den fram till en av de våra i straffområdet som sköt direkt, men på en täckande Spångatjej. Bollen for ut i en vid båge till en annan Spångatjej som sprintade mot vårt mål och placerade in deras andra. Där någonstans gick musten lite ur oss och vi tappade fokus på vårt spel. Tyvärr orkade vi inte mobilisera igen och Spånga tilläts gå ifrån ytterligare. Spångas målvakt är egentligen värd ett eget kapitel... men sammanfattningsvis kommer bara ordet mur till mig.

Läget inför sista matchen hade tjejerna klart för sig. Även om det inte fördes någon officiell tabell över hur lagen låg till så visste alla att om vi vann sista matchen mot FK Bromma med start 14:15 så skulle vi komma på andra plats efter Bele Barkarby, men om vi spelade oavgjort eller förlorade skulle vi hamna på fjärde plats. Vi hade alltså utgången i egna händer. Inledningen följde samma mönster som tidigare matcher. Press över hela plan utan att låta motståndet komma mer än precis över mittlinjen. Efter två minuter hade vi en boll i stolpen som därefter dansade på mållinjen innan FK Brommas målvakt kunde lägga händerna på bollen. Chanserna radades upp och den ena fina prestationen följdes av den andra, men precis som tidigare tog det stopp i straffområdet. Från sidan manade vi på att spela runt och inte bara försöka pressa in bollen. Och återigen var det ett fint spel från ena sidan till den andra som möjliggjorde för vår mitt-mitt att ta en löpning och utmana FK Brommas högerback. Eter en tvåfotsdribbling placerades bollen i den bortre burgaveln. Cirka fem minuter senare gjorde vi i princip samma mål igen. Kantbyte, utmaning, fint och välplacerat skott i mål. I slutet av halvleken fick vi hörna som slogs relativt långt i straffområdet. Bollen nickades från mittfältare till topp som skarvnickade i marken... jag vet inte hur FK Brommas målvakt lyckades knipa den bollen - mina armar var redan i luften.

Andra halvlek - den sista för cupen - och det började märkas på alla spelare att det spelats mycket fotboll men vi försökte ändå spela offensivt och utmana. Efter uppspel på högerkanten slogs ett hårt inlägg mot straffpunkten och FK:s försvarare hann helt enkelt inte undan utan styrde oturligt bollen i mål. Närkamperna var hårda och vi tvingades rotera runt en del för att plåstra om och svalka av. Nya och lite ovana positioner i kombination med trötta ben och hjärnor gjorde att vi missade i kommunikationen och en boll rullade in i eget mål. Men då var det mindre än fem minuter kvar så det var aldrig någon fara.

Vinsten i sista matchen betydde vi lyckades hamna på andra plats efter Bele Barkarby - ett jättefint resultat av ett hårt arbetande lag som vunnit mångas uppskattning och respekt. Både ledare från andra lag och domare berömde allt från justa tag till fina prestationer. Speciellt gillade många vårt inkast-vapen. Båda våra backar kastar långa inkast som offensivt närmast var att likna med hörnor. I inledningarna av matcherna överraskades alla lag av detta och minst två ledare frågade hur vi övat på detta moment! En annan del var nickarna - både offensivt och defensivt. Vi borde ha fått något mål på alla fina försök och jag vet att tjejerna nu fattat att det går så otroligt mycket snabbare att sätta till pannan i straffområdet än att ta ner och lägga bollen till rätta för avslut. Inga lag vi mötte nickade lika mycket som vi, vilket en ledare från Bälinge berättade för mig.

Glada (och trötta) tjejer med medaljer efter andraplatsen...

Ett strålande avslut på en bra vårsäsong men nu är det sommarlov från fotbollen till mitten/slutet av augusti. Stort tack till Anna och Jonas som var med och hjälpte till med coachandet, peppandet och runt-omkring-sysslorna på cupen!