Hemsida

Vår historia

Ängby är en förort i västra Stockholm. Bebyggelsen består till största delen av villor. Utflyttningen från storstaden till Ängby påbörjades hösten 1931 och därmed skapades förutsättningar för en idrottsförening. Några idrottsintresserade ungdomar samlade på våren 1932 ihop pengar till en fotboll och började spela improviserade fotbollsmatcher i Karsviks hage - historisk mark i flera bemärkelser. Man snickrade ihop provisoriska målställningar och bjöd in andra lag till vänskapsmatcher. En kort tid därefter ansåg man att tiden var mogen att bilda den nuvarande föreningen, Ängby IF vilket också skedde fredagen den 5 maj, 1932.

Ängby Idrottsplats är sedan 1947 vår hemmaplan och det är där vi tränar och spelar våra matcher. 1992 flyttade vi in i vårt klubbhus och kansli vid lilla grusplan på Ängby IP och det används flitigt i vår verksamhet. Vårt upptagningsområde är Ängby, Bromma Kyrka, Eneby och Beckomberga. (Beckombergaskolan, Bromma Kyrkskola, Norra Ängby skolan och Nya Elementar.)

Nedan är lite milstolpar i vår historia:

1932: Under det första året beslutas bland annat att klubbens matchdräkt ska vara orange med lila krage!

1936: Klubbens nuvarande matchdräkt införs (grön tröja, vita byxor).

1937: Herrlaget segrar i Stockholms Fotbollsförbunds kvalifikationsserie, västra gruppen.

1939: Herrlaget flyttas upp till klass IV i Stockholmsserien, matchutbyte sker med Helenelund och från detta vinner Ängby en prydlig pokal som tas hem till Bromma.

1944: Herrlaget flyttas upp till klass I. 17 stycken ungdomslag spelar för klubben i olika pojklagsserier.

1945: Ett fint ungdomsår för klubben. Fortfarande 17 stycken pojklag i seriespel. 2 stycken blivande skådespelare, nämligen Ingvar Hirdwall och Björn Gustafsson, visar fina takter även på fotbollsplanen i Ängbys tröjor. De äldsta pojklaget lyckas spela till sig en gruppseger i AT-cupen men blir sedan utslagna i semifinalen av Spånga IS. Juniorerna blir DM-finalister och möter Djurgården i finalen på Kristineberg. Matchen slutar 0-1.

1947: Ängby IP invigs under ståtliga former. Drygt 2000 personer samlas runt omkring idrottsplatsen där ca 500 deltagare genomför en stor parad innan idrottsaktiviteterna drar igång. Friidrottstävlingar, folkdans, handboll, gymnastikuppvisning och avslutningsvis fotbollsmatch mellan Ängby och Bromsten i klass II står på programmet.

1951: Ungdomslaget i fotboll blir seriesegrare utan att förlora en endaste match. Pojklaget kom 2:a i serien efter AIK. Herrlaget spelar i Östsvenskan, division III och placerar sig 6:a. Ungdomslaget vinner sin serie utan förlust.

1956: Herrlaget möter under året Djurgårdens allsvenska lag i stora DM. Matchen spelas på Hjorthagens IP och Ängby förlorar med 0-1.

1959: Ett mycket bra år för klubben med bland annat serieseger för herrlaget i division IV. Vinst också i den då nybildade Sankt Eriks Cupen för sjumannalag. I finalen besegras AIK med 2-1 efter förlängning. Samma pojklag vann också Västerortscupen och hade profiler som Lasse Crambert, Lars Broed och Manne Skogh i laget. I JDM går Ängby till final mot Djurgården men förlorar stort.

1960: Återigen ställs herrlaget mot ett allsvenskt motstånd. Denna gång är det Hammarby som blir en för övermäktig uppgift, kvartsfinalen slutar med förlust 2-5.

1966: Tungt år för herrlaget i fotboll med seriespel i klass III. 6 lag deltar i Sankt Eriks Cupen i fotboll vilket är en bra siffra efter några mindre lyckade år på ungdomssidan.

1970: Herrlaget vinner klass III. Med i laget finns den idag inte helt okände Tommy Söderberg. 4 lag spelar i ungdomsserierna. Ängby har för första gången med ett damlag i seriesystem och kommer 3:a i division II. Året efter upplöses laget.

1977: Serieseger för juniorlaget i sin serie, flera lovande ungdomar visar upp sig. Herrlaget blir 7:a i klass II.

1982: Herrlaget spelar i division VI. 4 lag i S:t Erikscupen. Återigen startar Ängby upp ett damlag som under året spelar i division V. Föreningen fyller 50 år.

1989: Herrlaget vinner division VI och spelar på gräs igen nästa år. Ungdomssektionen har 8 lag igång. P-74 vinner sin serie i Sankt Eriks Cupen för andra gången på 3 år.

1992: Äntligen! Ängby får ett eget klubbhus uppfört på Ängby idrottsplats. Klubben firar också 60-års jubileum med fest i stort partytält på Ängby IP.

1996: Herrlaget blir 2:a i serien vilket visar sig räcka för uppflyttning till division IV. Reservlaget vinner också sin serie. Juniorlaget vinner Stockholm Soccer Cup. I finalen besegras Vasalund med 4-3 efter straffsparksläggning. 20 stycken ungdomslag igång. Innebandysektionen startas och spel inleds i Sanktan.

1997: Herrlaget kommer 8:a i serien och klarar sig kvar, vilket var målsättningen. Klubben firar 65-års jubileum på Ängby IP.

1998: Herrlaget vinner sin serie överlägset! Seriespelet inleds med 13 raka vinster, de flesta i ren utklassningsstil! Därefter kommer en oavgjord och ytterligare tre vinster innan sviten bryts! Avancemang till division III!

1999: Herrlaget klarar inte av att hänga kvar i division III. Avgörandet kommer i sista matchen. Målskillnaden är tyvärr för dålig. Degradering till division IV.

2000: Herrlaget håller för favorittrycket och vinner återigen sin serie överlägset! Segerraden från 1998 överträffas dock inte, men laget gör fler mål, hela 84 stycken! Avancemang till division III igen!

2002 Flickor 91 vinner Storvreta cup i innebandy som första Ängby lag.

2007: Herrlaget lyckas via kval behålla sin plats i division III. P92 lyckas som första Ängbylag ta sig till pojkallsvenskan. Under året har föreningen stort firande då det var 75 år sedan som föreningen bildades! Ängby IP får naturgräset utbytt mot konstgräs och friidrotten får en uppfräschning med nya löparbanor.

2008: Herrlaget får återigen problem i seriespelet, detta går inte att vända på denna gång. Laget åker ned till division IV. I pojkallsvenskan lyckas Ängby undvika sistaplatsen. Höjdpunkten på året är vinsten över seriesegrarna IF Brommapojkarna med 3-1 på hemmaplan!

2009: Herrlaget lyckas gå till final i Stockholm Cup efter bland annat semifinalseger över Hammarby TFF på Ängby IP. I finalen förlorar laget mot Sörskogens IF. Klubbhuset får under året en helrenovering och tre utav rummen döps efter välkända Ängbyprofiler (Linderholmssalen efter Åke Linderholm, Café Ilmark efter Hjalmar Ilmark och Kinnarummet efter Kristina "Kinna" Westman).

2010: Ett damlag bildas igen och laget spelar i division 5 och kommer i mitten av serien. Starkt med tanke på att laget har en medelålder på strax under 18 år. Herrlaget gör en strålande säsong, obesegrade på hemmaplan och klar seger i division 4. Man är nu tillbaka i division 3! Ungdomssidan har ca 40 lag i seriespel under året. Första upplagan av Höstrusket spelas på Ängby IP för 9 och 10 åringar.

2012: Knatteskolan växer och vi slår nytt rekord i antal deltagare. Två av lagen deltar i Gothia Cup.

2013: Damlaget gör en bra säsong och avancerar till division 3 för första gången. Herrlaget placerar sig på övre halvan i division 4. Landslagets fotbollsskola arrangeras och vi blir sedan inbjudna att vara player escorts i landskampen mellan Sverige och Norge. 22st glada 8 och 9 åringar får en minnesrik afton på Friends Arena.

Omklädningsrummen på Ängby IP renoveras av kommunen och blir toppfräscha. Brommahallarna, tälten, tas ur bruk under sommaren och ett stort "hål" skapas i halltillgången. Under hösten har vi bedrövliga träningsförhållanden för innebandyn.

2014: Stora Mossenhallarna invigs och Ängby IF får äntligen träna innebandy i stora hallar igen. Pojkar 01 kvalificerar sig till slutspel i innebandy genom serievinst. Fotbollssektionen växer och vi slår nytt rekord i antal lag som är i seriespel då vi har 57 lag igång. På flicksidan har vi nu spelare i alla årskullar vilket är mycket glädjande och har varit ett långsiktigt mål som uppnåtts. Plan och hallbristen är mycket påtaglig och mer träningsyta behövs snarast. Är det året då vi får en andra konstgräsplan på Ängby IP och ett hemmanav i Stora Mossenhallarna? Ängby IF har deltagande lag i Gothia Cup för tredje året i rad.

Ängby idrottsförening har under åren även haft en mängd olika idrottsgrenar på repertoaren, av vilka bandy, ishockey och friidrott varit de främsta. Idag utövas fotboll och innebandy.

Klubbhusets historia

Vårt klubbhus är en gammal "parklek" som 1992 flyttades till Ängby IP och blev vårt. Huset är fördelat i en samlingssal, mötesrum/kansli och en cafédel.

Samlingssalen - Linderholmsalen
Mötesrum/kansli - Kinnarummet
Café Ilmark

Café Ilmark har fått sitt namn efter Ängby IFs första ordförande och en av initiativtagarna till uppstartandet av föreningen, Hjalmar Ilmark.

Våren 1932

Några ungdomar samlar ihop pengar till en fotboll och startar bildandet av en ny idrottsförening. Fotboll var huvudidrotten och såväl unga som äldre sökte sig till samlingspunkten Karsviks hage, alldeles in till Ängby torg för att få vara med. En av initiativtagarna till att bilda föreningen var Hjalmar Ilmark som också blev utsedd till föreningens ordförande. Bredvid sig hade Hjalmar Sam Wallin som gick in i rollen som kassör och Ernst Fors som fick agera sekreterare. I styrelsen ingick även Kurt och Bertil Lindqvist, Sven Hägglund, Sune "Månen" Johansson, Herbert Larsson, Sten Holmberg och från damsidan, Mildred Ilmark.Det blev stor uppslutning kring Ängby IF i nybyggarsamhället kring Ängby torg. Första året förekom förutom fotboll även terränglöpning, skogspromenader, schack och bandy. En damsektion bildades och man höll en soaré i Norra Ängby Skola. Klubbdräkten blev mörklila tröjor med orange krage och bejublade fotbollsmatcher mellan Grönköpings Stadslag och Ängbys damlag anordnades de första åren.Hjalmar Ilmark tillsammans med sin fru Mildred jobbade aktivt med föreningen i början, bland annat med att bygga bandyburar, anordna skogspromenader, välja klubbdräkt, skaffa virke till bordtennisbord, hålla månadsmöten, skapa kontakter med andra idrottsföreningar, bygga en dansbana och föra frågan om idrottsplats i Ängby vidare för att nämna några saker.När man så här i efterhand studerar vilka aktiviteter som förekom de första åren (bland annat fotboll, bordtennis, bandy, friidrott, skidor, damhandboll, schack, teater, gymnastik, simning, vartill kom tävlingar och fester, dansbana, planer på eget tipsbolag, idrottsplats och skridskobana) så framkommer det klart och tydligt att Ängby Idrottsförening fyllde en stor social funktion. Det har givetvis hänt en hel del sedan 1930-talet men det är Hjalmar och andra initiativtagare till föreningens bildandes engagemang, glädje och vilja att åstadkomma något som vi idag, med stolthet, bygger vidare på!

Samlingsrummet som är klubbhusets centralpunkt har fått sitt namn efter en av Ängby IFs största eldsjälar och en person som lagt ned åtaliga år inom föreningen, "Mr. Ängby", Åke Linderholm.

Den 21 oktober 2005

Åke Linderholm förlorar kampen om livet och avlider, 85 år gammal. Ängby IF har förlorat en bit av föreningens hjärta och sorgen är stor. Idag minns vi Åke Linderholm för all den tid och engagemang som han lade ned på föreningen, som en av klubbens största eldsjälar.Åke lockades med i Ängby IF 1944 när den första lokala pojklagsserien skulle starta. Han var då 24 år gammal. Först agerade Åke domare och så småningom blev han lagledare för juniorlagen i fotboll och bandy. En uppgift som han skötte exemplariskt. Åke var under alla år väldigt mån om ungdomsspelare och deras verksamhet, något han verkligen fick ge kraft åt då han gick med i styrelsearbetet i slutet av 50-talet. Han var under åren både kassör, vice ordförande och klubbmästare vid olika tillfällen och jobbade aktivt med försäljning av Brommatallriken, bingoarrangemang och julgransförsäljning. Allt i föreningens namn.Med stigande ålder lämnade Åke lagledarjobbet för att åta sig en ännu tyngre uppgift, nämligen materialarens. Han fick på så sätt uppleva Ängby IFs resa från division 7 till division 3. Åke var högst delaktig i denna process och spelare från den tiden minns honom som en av de bästa ledarna någonsin. Åke har oerhört populär bland ungdomar och vann, på ett naturligt sätt, deras förtroende, respekt och vänskap. Mer än en gång blev han kallad för "reservfarsan", en symbolik som bör ses med beaktning. 2005 blev Åke nominerad till "Årets Brommaprofil" av Bromma Hembygdsförening, en nyhet han fick strax innan sin bortgång.Åke Linderholm var en stor ledare, en ungdomsvän och eldsjäl som för alltid kommer vara saknad. Idag lever ett pris kvar efter honom som instiftades på 1980-talet och som Manne Skogh sett till att föra vidare. Priset är "Årets A-lagsspelare" och delas ut inom A-laget vid varje årsavslutning som laget har. 2009 vann Jimmy Bergkvist priset.Föreningen har Åke i tankarna då vårt dagliga arbete bedrivs och hedrar honom bland annat genom att fortsätta lägga ned tid och kraft på verksamheten!

Det rum som används som kansli- och konferensrum har döpts efter Ängby IFs första och hittills enda kvinnliga hedersmedlem som haft åtskilliga uppdrag i föreningen. Bland annat som styrelsemedlem, kassör, lagledare med mera, Kristina "Kinna" Westman.

Md adidas
Tempsnip
Md stiftelsen fair play 1
Md yepstr logga
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub