Hemsida

Vår historia

Ängby IF är en idrottsförening i Bromma som bildades under den tidiga idrottsrörelsens dagar 1932 och som i dag har fotboll och innebandy på programmet. Här nedan kan ni läsa historien om vår förening. Från starten och fram till i dag.

Hur det hela började

1926 bestämde Stockholms stad att starta ett organiserat självbyggeri för att lösa bostadsbristen. Staden lånade ut pengar och husägaren byggde huset själv. Detta kallades egnahemsrörelsen och gick ut på att bygga billiga små hus som många ur framför allt arbetarklassen skulle ha råd med. Ängby är ett av de områden som tillkom vid den här tiden som en del av egnahemsrörelsen. Utflyttningen från storstaden till Ängby påbörjades hösten 1931 och därmed skapades förutsättningar för en idrottsförening.

Några idrottsintresserade ungdomar samlade på våren 1932 ihop pengar till en fotboll och började spela improviserade fotbollsmatcher i Karsviks hage - historisk mark i flera bemärkelser. Man snickrade ihop provisoriska målställningar och bjöd in andra lag till vänskapsmatcher. En kort tid därefter ansåg man att tiden var mogen att bilda den nuvarande föreningen, Ängby IF, vilket enligt bevarade protokoll också skedde fredagen den 5 maj 1932. Om beslutet fattades vid stora stenen på ängen eller in mot skogen där en minnesplakett i dag är uppsatt är oklart. Oavsett vilket så var detta tidpunkten och platsen då vår fina och anrika förening såg dagens ljus.

1930-talet

Såväl unga som äldre sökte sig till samlingspunkten Karsviks hage, alldeles intill Ängby torg, för att få vara med och idrotta. En av initiativtagarna till att bilda föreningen var Hjalmar Ilmark som också blev utsedd till föreningens första ordförande.

Det blev stor uppslutning kring Ängby IF i nybyggarsamhället kring Ängby torg. Här bildades på ett par år ett helt nytt samhälle, på sätt och vis isolerat från Stockholm, om än med busskontakt. Här samlades människor från olika delar av landet och Ängby blev något av en smältdegel där invånarna skulle försöka anpassa sig till varandra och miljön. Första året förekom förutom fotboll även terränglöpning, skogspromenader, schack och bandy. En damsektion bildades och man höll en soaré i Norra Ängby Skola. Den första klubbdräkten blev mörklila tröjor med orange krage och bejublade fotbollsmatcher mellan Grönköpings stadslag och Ängbys damlag anordnades de första åren.

Hjalmar Ilmark tillsammans med sin fru Mildred Ilmark och många andra engagerade personer jobbade aktivt med föreningen i början, och uppfinningsrikedomen var stor kring vilka idrotter man bedrev och aktiviteter man anordnade inom föreningen. När man så här i efterhand studerar vilka aktiviteter som förekom – fotboll, terränglöpning, schack, teater, gymnastik, damhandboll, bordtennis, föreläsningar, simning, promenader, bandy, skidor, friidrott, dansbana, tävlingar och fester, planer på eget tipsbolag, idrottsplats och skridskobana - så framgår klart och tydligt att Ängby Idrottsförening fyllde en stor social funktion.

1936 införs den matchdräkt som under många år ska bli föreningens signum - grön tröja och vita byxor. 1937 segrar herrlaget i fotboll i Stockholms Fotbollsförbunds kvalifikationsserie, västra gruppen. 1939 flyttas laget sedan upp till klass IV i Stockholmsserien, matchutbyte sker med Helenelund och från detta vinner Ängby en prydlig pokal som tas hem till Bromma.

1940-talet

Ängby sågs vid den här tiden som den ledande bollsportsklubben i Brommaområdet. Fotbollen var den dominerande idrotten redan från början, men verksamheten fortsatte att utökas med nya sektioner. När 40-talet inleddes bildades ishockey- och bowlingsektionen år 1941.

Bland framstående aktiva under de här åren hittar vi namn som handbollsspelarna Gun Rousk och Gun Holmberg, som båda skulle komma att spela i landslaget senare under sina karriärer. Bandyn var framstående under 40-talet. Och vad hade bandyn varit utan Kyrksjön? Den gav de bandyfrälsta på den tiden is att åka på tidigt på säsongen, och med sin skrovliga och ibland snöbelagda yta gav den spelarna fin teknik och stor säkerhet med klubba och boll. Bland framgångarna för bandyn utmärker sig segern i Pokalfinalen 1942. Vinst med 5-4 mot Mälarhöjdens IK efter en ohyggligt spännande match. I laget återfanns kända Ängbyprofiler som Tycko Boman, Birger Larsson och Johnny Johansson.

Två blivande folkkära skådespelare, Ingvar Hirdwall och Björn Gustafsson, visar under 40-talet fina takter även på fotbollsplanen i Ängbys tröjor. Båda växte upp i arbetarhem i det då framväxande egnahemsområdet Ängby. Ingvar bodde för övrigt på Hirdvägen under sina första år. Efter framgångsrik karriär inom film och teater har Björn bott kvar i vårt område även på äldre dar.

1947 invigs Ängby IP under ståtliga former, vilket ytterligare skulle komma att stimulera idrottsintresset i Ängby med omnejd. Drygt 2000 personer samlas runt omkring idrottsplatsen där ca 500 deltagare genomför en stor parad innan idrottsaktiviteterna drar igång. Friidrottstävlingar, folkdans, handboll, gymnastikuppvisning och avslutningsvis fotbollsmatch mellan Ängby och Bromsten i klass II stod på programmet. "Ängby Idrottsplats utgjorde en prakt för ögat där den låg inbäddad bland tät skog och vackra trädgårdar" skrev man i en Stockholmstidning i samband med invigningen.

1950-talet

När 50-talet gör sitt intåg har herrlaget fotboll tagit steget upp i Östsvenskan, division III och debutåret 1951 placerar sig laget 6:a. Ungdomslaget i fotboll blir seriesegrare, också 1951, utan att förlora en enda match. Pojklaget kom 2:a i serien efter AIK samma år.

Besöket i Östsvenskan tog slut 1952 men man kom tillbaka 1956 och vann div IV på 29 poäng, hela 7 poäng bättre än tvåan och med bästa målskillnaden i hela svenska seriesystemet, 90-49. Herrlaget möter under 1956 Djurgårdens allsvenska lag i stora DM. Matchen spelas på Hjorthagens IP och Ängby förlorar med 0-1.

Under den här perioden av föreningens historia figurerar flera ledare som kommer att göra stort avtryck i föreningens verksamhet. Martin Johansson var en auktoritet med utstrålning och som var framgångsrik ledare både i bandy och fotboll. När Ängby firade sitt 25-årsjubileum 1957 utsågs Martin till ständig hedersledamot. Oscar "Frille" Fridolfsson var aktiv i fotboll, friidrott och schack och var föreningens styrelseordförande vid olika tillfällen. Gösta Sätterberg är den som hållit i ordförandeklubban de flesta åren i Ängby IF. Han var också aktiv i fotboll, bandy och ishockey. Slutligen är Milton "Mille" Elbe ett annat välbekant Ängby-namn, som innehade många olika funktioner i föreningen och är vår yngste ordförande någonsin.

1959 blir ett mycket bra år för fotbollen i klubben med bland annat serieseger för herrlaget i division IV Stockholm norra.

Juniorlaget kom på 2:a plats i juniorserien klass 2. I JDM går Ängby till final mot Djurgården på Råsunda fotbollsstadion men förlorar. Vinst också i den då nybildade Sankt Eriks-cupen för sjumannalag, åldersklass C. I finalen besegras AIK med 2-1 efter förlängning. Samma pojklag vann också Västerortscupen. I laget hittar vi kända Ängby-profiler som Lars "Krabban" Crambert, Lars "Larsa" Broed och Per-Olof "Manne" Skogh som kommer att vara verksamma i föreningen på olika sätt under många år, Manne Skogh bla som ordförande under hela 90-talet.

1960-talet

Under årtiondets första år ställs herrlaget återigen mot allsvenskt motstånd i stora DM. Denna gång är det Hammarby som blir en för övermäktig uppgift, kvartsfinalen slutar med förlust 2-5.

Ungdomsverksamheten startar decenniet med 10 pojklag i Sankt Eriks-cupen i fotboll. I A-gruppen blev det serieseger liksom i yngsta åldersgruppen. I bandyn startade vi med ett pojklag som tog en andraplats i sin serie. I hockeyn deltog vi med 6 pojklaglag i Sankt Eriks-cupen. I A-gruppen blev det serieseger varefter laget åkte ut i kvartsfinal. I yngsta åldersgruppen blev det också serieseger och grabbarna gick vidare till final där man förlorade med 0-1 mot Södrapojkarna från Södertälje.

1963 startades, enligt historieskrivningen, Sveriges första fotbollsskola i Ängby IF. Initiativtagare var John "Jompa" Eriksson, välkänd "järnkamin" från Djurgårdens framgångsrika lag på 50-talet och med både 2 SM-guld och 10 A-landskamper på meritlistan. Efter den aktiva karriären fortsatte Jompa som ledare i bla Ängby IF. Utöver startandet av fotbollsskolan var han under en tid även tränare för Ängbys herrlag.

I mitten av 60-talet fick föreningen sin klubblokal i dåvarande Konsumhuset vid Ängby torg. Lokalen blev en självklar samlingsplats före, efter och mellan matcher.

Ishockey-sektionen bildades redan 1941 men var länge "lillebror" till bandyn. Under de tidiga hockey-åren var Tycko Boman, europamästare för landslag 1934, läromästaren och föredömet. Under 50-talet ökade sportens popularitet och sektionen växte. Efter en framgångsrik period i slutet av 50-talet lämnande en del av spelarna klubben. En drivande person i Ängbys hockeyverksamhet hade varit Rolle Carlsson. Under andra halvan av 60-talet återvände han till föreningen. Det blev startskottet till en febril verksamhet och en ny framgångsrik period. Andra kända Ängby-profiler verksamma inom hockey-sektionen var Sigge Trybom, Urban Arebro, Lasse Lindström och Christer "Lillebror" Berg. Sistnämnde Christer skulle senare bli mångårig ordförande i föreningen.

1970-talet

Herrlaget i fotboll vinner klass III 1970. Med i laget finns den grovjobbande lagspelaren Tommy Söderberg, för den breda allmänheten den mest kända fotbollsprofil vi haft i vår verksamhet. Tommy är uppvuxen i Bromma och började sin fotbollsbana som spelare i Ängby IF på slutet av 50-talet, och han spelade kvar så långt fram som 1971 då han var 23 år gammal. Det är annars som tränare Tommy kommer att bli mest framgångsrik. 1997 blev han förbundskapten för herrlandslaget i fotboll och ledde Sverige till EM-slutspelet 2000. Efter mästerskapet blev den tidigare assisterande förbundskaptenen Lars Lagerbäck förbundskapten bredvid Söderberg. Tillsammans ledde de landslaget till VM-slutspelet 2002 och EM-slutspelet 2004. Tommy har ett stort fotbolls- och Ängbyhjärta och kan fortfarande under sina promenader i området ses ta en sväng förbi Ängby IP för att stanna en stund och se något av våra lag spela match. Han har under senare år också varit gäst vid det årliga julbordet, och höll en inspirerande föreläsning om ledarskap vid upptaktsträffen för föreningens ledare 2018.

1970 är en milstolpe i föreningens historia på ytterligare ett sätt - Ängby har då för första gången med ett damlag i seriesystem och kommer 3:a i division II. Året efter upplöses dock laget.

På ungdomssidan är det här magra år för fotbollen, och samma år som första damlaget bildas och herrlaget vinner klass III, deltar endast 4 lag i ungdomsserierna. Mot slutet av årtiondet ser det ljusare ut, 1977 blir det serieseger för juniorlaget i sin serie, och flera lovande ungdomar visar upp sig. Herrlaget blir samma år 7:a i klass II.

1980-talet

Återigen startar Ängby upp ett damlag. Det sker 1982 och laget spelar seriespel i division V. Det året spelar också herrlaget i division VI, och 4 ungdomslag deltar i Sankt Eriks-cupen.

Samma år, 1982, firar föreningen sitt 50-årsjubileum. I samband med firandet ges en jubileumstidskrift ut över föreningens första 50 år. På Ängby IP hålls en jubileumskväll 2 juni - huvudnumret är en match mellan veteraner från Ängby IF och AIK, och där lagen bestod av sk "slocknade stjärnor" från de båda föreningarna. Coach för Ängbys lag var John "Jompa" Eriksson och i AIKs lag återfanns bla de tidigare landslagsmännen Sune "Mona-Lisa" Andersson och Henry "Garvis Carlsson", som båda var med i Sveriges lag som vann OS-guld i London 1948. Avsparken i jubileumsmatchen gjordes av Sture "Stubben" Larsson, enligt matchprogrammet "Sveriges bäste straffläggare" och med tidigare spelarförflutet i både Ängby och Djurgården.

1989 vinner herrlaget division VI. Ungdomssektionen har 8 lag igång. Av dessa vinner Pojkar födda 1974 sin serie i Sankt Eriks-cupen för andra gången på 3 år. Ledare för laget är den tidigare Ängby-spelaren Lars "Larsa" Broed.

1990-talet

Äntligen! Ängby får 1992 ett eget klubbhus uppfört på Ängby idrottsplats. Vårt klubbhus är en gammal "parklek" som 1992 flyttades till Ängby IP och blev vårt. Klubben firar också 60-årsjubilum det här året med fest i stort partytält på Ängby IP.

1996 är året då Innebandy-sektionen bildas och seriespel inleds. Samma år blir herrlaget i fotboll 2:a i serien vilket visar sig räcka för uppflyttning till division IV. Reservlaget vinner också sin serie det här året, samtidigt som juniorlaget vinner Stockholm Soccer Cup. I finalen besegras Vasalund med 4-3 efter straffsparksläggning. Nu har ungdomsverksamheten börjat växa igen och föreningen har 20 ungdomslag igång.

Efter en "mellansäsong" med åttondeplacering under 1997 vinner herrlaget det kommande året 1998 sin serie överlägset. Seriespelet inleds med 13 raka vinster, de flesta i ren utklassningsstil. Därefter kommer en oavgjord och ytterligare tre vinster innan sviten bryts. Avancemanget till division 3 är säkrat! Tyvärr blir glädjen kortvarig, och degradering till division 4 sker redan 1999. Avgörandet kommer i sista matchen. Målskillnaden är tyvärr för dålig och blir det som slutligen fäller laget.

Under några år i slutet av 90-talet inleder Michael Almebäck i Ängby IF det som ska komma att bli en framgångsrik spelarkarriär. Michael spelar i vår förening fram till dess att han är 11 år gammal, sedan flyger han vidare mot nya mål som så småningom leder honom till spel i svenska ungdomslandslag, samt som utlandsproffs i belgiska Club Brügge och danska Bröndby.

En annan klubbprofil som började sin bana i Ängby IF under dessa år är Carlos Garcia Ambrosiani. Han började spela fotboll i vår förening som femåring 1998 och spelade hos oss fram till dess att han var 8 år. Även Carlos har meriter från ungdomslandslag och utlandskarriär som bla tagit vägarna till italienska Juventus, Perugia och Parma.

Både Michael och Carlos pryder i dag en av väggarna i klubbhuset, för att vi är stolta över dem, och som bevis på att en karriär mot toppen mycket väl kan börja i Ängby IF.

2000-talet

Nerflyttade från högre division blir Ängby favoriter i sin division 4-serie inför år 2000. Herrlaget håller för favorittrycket och vinner serien överlägset. Avancemang till division 3 igen!

Innebandyn har efter de första inledande åren nu börjat visa framfötterna. En första dokumenterad resultatmässig framgång kommer 2002 då Flickor födda 1991 vinner Storvreta cup i innebandy som första Ängby lag.

Åke Linderholm förlorar kampen om livet 2005 och avlider, 85 år gammal. Ängby IF hade därmed förlorat en bit av föreningens hjärta och sorgen blev stor. Idag minns vi mångsysslaren Åke Linderholm för all den tid och engagemang som han lade ned på föreningen, som en av klubbens största eldsjälar. Inom ungdomsverksamheten blev Åke ett begrepp. Han var oerhört populär bland ungdomar och vann, på ett naturligt sätt, deras förtroende, respekt och vänskap. Mer än en gång blev han kallad för "reservfarsan" genom den goda kontakten med både ungdomar och föräldrar. För den breda Ängbybefolkningen torde Åke vara mest känd som bingoarrangör, bas för "Brommatallriken" och för julgransförsäljningen vid Ängby torg. 2005 blev Åke nominerad till "Årets Brommaprofil" av Bromma Hembygdsförening, en nyhet han fick strax innan sin bortgång. Åke Linderholm var en stor ledare, en ungdomsvän och eldsjäl som för alltid kommer vara saknad.

2007 lyckas herrlaget via kval behålla sin plats i division 3. Pojkar födda 1992 tar sig under samma år som första Ängbylag till pojkallsvenskan. Under året har föreningen stort firande då det var 75 år sedan föreningen bildades.

Herrlaget, som under 2007 via kval lyckats behålla sin plats i division 3, får återigen problem i seriespelet året därpå, och det går inte att vända på denna gång. Laget åker ned till division 4. I pojkallsvenskan lyckas Ängby undvika sistaplatsen. Höjdpunkten under året är vinsten över lokalkonkurrenterna och sedermera seriesegrarna IF Brommapojkarna med 3-1 på hemmaplan.

2009 lyckas herrlaget gå till final i Stockholm Cup efter bland annat semifinalseger över Hammarby TFF på Ängby IP. I finalen förlorar laget mot Sörskogens IF.

Klubbhuset får under samma år en helrenovering och tre av rummen döps efter välkända Ängbyprofiler. "Linderholmssalen" efter Åke Linderholm och "Café Ilmark" efter förste ordföranden Hjalmar Ilmark. Det rum ("Kinnarummet") som används som kansli- och konferensrum har döpts efter Ängby IFs första och hittills enda kvinnliga hedersmedlem Kristina "Kinna" Westman, som haft åtskilliga uppdrag i föreningen. Bland annat som styrelsemedlem, kassör och lagledare.

2010-talet

Stockholm växer och förtätas. På Beckomberga sjukhusområde låg tidigare ett av Europas och Sveriges största sjukhus för mentalsjuka. Det öppnades 1935 och var i drift under cirka sextio års tid. I början av 2010-talet projekterades och byggdes ca 800 lägenheter på området där det tidigare sjukhuset låg. Till föreningens huvudsakliga upptagningsområde Norra Ängby, Bromma kyrka och Eneby kunde nu Beckomberga läggas.

Beckomberga-områdets tillkomst möjliggjorde att medlemsbasen för Ängby IF ökade. Föreningen växte, och innebandyn började också bli en allt viktigare del av verksamheten tillsammans med "storebror" fotboll. Styrelsen, under flertalet av decenniets år med Fredrik Englund som ordförande och Peter Hamnström som kassör, såg till att föreningen vidareutvecklades under dessa "tillväxtår". Här kan bland mycket annat nämnas ny konstgräsplan på "lilla IP" och att man fick staden att anlägga och bekosta konstgräs på tidigare grusplanen på "stora IP". Fredrik skulle efter sina Ängby-år fortsätta inom idrottsrörelsen och blev senare ordförande i Stockholms innebandyförbund. Peter har fortsatt som en engagerad kraft i föreningen, bla med styrelsearbete och som drivande i veteranlaget.

Ett damlag bildas igen under 2010 och laget spelar i division 5 och kommer i mitten av serien. Herrlaget gör en strålande säsong, obesegrade på hemmaplan och klar seger i division 4. Första upplagan av den egenarrangerade cupen Höstrusket spelas också på Ängby IP för 9- och 10-åringar.

2013 gör damlaget en bra säsong och avancerar till division 3 för första gången. På flicksidan fylls det också på med duktiga årgångar underifrån. Det här året vinner Flickor födda 1998 inbjudningsturneringen Future cup i Göteborg, dit ett urval av Nordens bättre lag varje år bjuds in. Finalen spelades på klassiska Heden mot ett duktigt danskt lag, AC Silkeborg. Avgörandet kom med 5 minuter kvar, när Ängby fick en, enligt matchrapporteringen, rättvist dömd straff.

2016 avgår båda våra seniorlag i fotboll med seger i sina respektive serier. Damlaget, som året innan flyttats ner till division 4, gör en snabb retur till division 3 genom sin serievinst. Herrlaget, som åter var nere i division 4, tar nu samtidigt som damerna steget upp till finrummet och till de nationella serierna i division 3. Slutet av 2010-talet utgör sedan en framgångsrik period för våra båda seniorlag med framskjutna placeringar i division 3, innan damlaget läggs ner pga spelarbrist efter 2018 års säsong. Herrlaget ramlar ur division 3 efter 2020 års säsong.

Herrarnas A-lag i innebandy slutade på en 2:a plats i division 5 säsongen 2018/2019, vilket så långt var klubbens bästa placering någonsin. Detta ledde till uppflyttning till division 4.

2020-talet

Våren 2020 drabbas hela världen av en pandemi, vilket påverkar både Ängby IF, hela idrottsrörelsen och samhället i stort. I ett slag ändras förutsättningarna för föreningens verksamhet, och varken under 2020 eller 2021 kan vi bedriva den så som vi vill och brukar. Innebandyn drabbas mest, tidvis får varken träningar eller matcher hållas. Fotbollen påverkas också, som exempel genom att åskådare inte tillåts på matcher, och cuper och träningsläger får inte arrangeras.

Säsongen 2019/2020 gjorde herrlaget i innebandy sin första säsong i division 4 efter uppflyttningen året innan och hade, när seriespelet avbröts pga pandemin, spelat 10 raka matcher utan förlust. Detta gjorde att laget låg på en 3:e plats när serien avbröts - en poäng från ett avancemang till division 3. Spelartapp under de kommande pandemiåren gjorde det allt svårare att hålla ihop laget som sedan fick läggas ner 2022.

Hösten 2020 lyckas vårt U19-lag i fotboll kvalificera sig till pojkallsvenskan. Laget bestod till största delen av ett gäng från vår kull Pojkar födda 2001 som i princip var ett klasslag från Norra Ängby och Nya Elementar. Äventyret i pojkallsvenskan blir under 2021 en rolig milstolpe för föreningen med publikdragande matcher mot storklubbarna på Ängby IP. Motståndet visar sig dock övermäktigt och laget ramlar ur pojkallsvenskan.

Efter några års uppehåll startas åter ett damlag under 2022. Debutåret innebär serieseger i division 5 och laget avancerar till division 4. Herrlaget når framskjutna placeringar i division 4 både 2021 och 2022 med andraplatser och kval till div 3 som följd, dock utan att nå ända fram.

2022 firar föreningen 90-årsjubileum på Ängby IP den 7 maj. Inför firandet tillverkas och trycks jubileumsartiklar i föreningens ursprungliga färger lila och orange. Under själva dagen anordnas lekar, attraktioner och försäljning på Ängby IP, och både herr- och damlaget har hemmamatch. Under jubileet framförs också vår egen låt "Ängby mitt hjärtas lag" av Mattias Ludvigsson, områdets egen "singer-songwriter". Mattias har förflutet som ledare i föreningen och hade skrivit denna låt till oss ett år tidigare.

I dag är Ängby IF en stor och välmående förening med ca 1800 aktiva medlemmar. Sett till medlemsantalet är vi en av Stockholms och Sveriges större fotbollsföreningar. Mycket har hänt sedan allt startade på 1930-talet, men det är Hjalmar Ilmark och andra initiativtagare till föreningens bildandes engagemang, glädje och vilja att åstadkomma något som vi idag, med stolthet, bygger vidare på.

Md adidas
Tempsnip
Md stiftelsen fair play 1
Md yepstr logga
Md rf sisu stockholm vertical color pos rgb 2019
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub