Klubbhusets historia

Vårt klubbhus är en gammal "parklek" som 1992 flyttades till Ängby IP och blev vårt. Huset är fördelat i en samlingssal, mötesrum/kansli och en cafédel.

Samlingssalen - Linderholmsalen
Mötesrum/kansli - Kinnarummet
Café Ilmark

Café Ilmark har fått sitt namn efter Ängby IFs första ordförande och en av initiativtagarna till uppstartandet av föreningen, Hjalmar Ilmark. 
Våren 1932.
Några ungdomar samlar ihop pengar till en fotboll och startar bildandet av en ny idrottsförening. Fotboll var huvudidrotten och såväl unga som äldre sökte sig till samlingspunkten Karsviks hage, alldeles in till Ängby torg för att få vara med. En av initiativtagarna till att bilda föreningen var Hjalmar Ilmark som också blev utsedd till föreningens ordförande. Bredvid sig hade Hjalmar Sam Wallin som gick in i rollen som kassör och Ernst Fors som fick agera sekreterare. I styrelsen ingick även Kurt och Bertil Lindqvist, Sven Hägglund, Sune "Månen" Johansson, Herbert Larsson, Sten Holmberg och från damsidan, Mildred Ilmark.Det blev stor uppslutning kring Ängby IF i nybyggarsamhället kring Ängby torg. Första året förekom förutom fotboll även terränglöpning, skogspromenader, schack och bandy. En damsektion bildades och man höll en soaré i Norra Ängby Skola. Klubbdräkten blev mörklila tröjor med orange krage och bejublade fotbollsmatcher mellan Grönköpings Stadslag och Ängbys damlag anordnades de första åren.Hjalmar Ilmark tillsammans med sin fru Mildred jobbade aktivt med föreningen i början, bland annat med att bygga bandyburar, anordna skogspromenader, välja klubbdräkt, skaffa virke till bordtennisbord, hålla månadsmöten, skapa kontakter med andra idrottsföreningar, bygga en dansbana och föra frågan om idrottsplats i Ängby vidare för att nämna några saker.När man så här i efterhand studerar vilka aktiviteter som förekom de första åren (bland annat fotboll, bordtennis, bandy, friidrott, skidor, damhandboll, schack, teater, gymnastik, simning, vartill kom tävlingar och fester, dansbana, planer på eget tipsbolag, idrottsplats och skridskobana) så framkommer det klart och tydligt att Ängby Idrottsförening fyllde en stor social funktion. Det har givetvis hänt en hel del sedan 1930-talet men det är Hjalmar och andra initiativtagare till föreningens bildandes engagemang, glädje och vilja att åstadkomma något som vi idag, med stolthet, bygger vidare på!

Samlingsrummet som är klubbhusets centralpunkt har fått sitt namn efter en av Ängby IFs största eldsjälar och en person som lagt ned åtaliga år inom föreningen, "Mr. Ängby", Åke Linderholm.
Den 21 oktober 2005.
Åke Linderholm förlorar kampen om livet och avlider, 85 år gammal. Ängby IF har förlorat en bit av föreningens hjärta och sorgen är stor. Idag minns vi Åke Linderholm för all den tid och engagemang som han lade ned på föreningen, som en av klubbens största eldsjälar.Åke lockades med i Ängby IF 1944 när den första lokala pojklagsserien skulle starta. Han var då 24 år gammal. Först agerade Åke domare och så småningom blev han lagledare för juniorlagen i fotboll och bandy. En uppgift som han skötte exemplariskt. Åke var under alla år väldigt mån om ungdomsspelare och deras verksamhet, något han verkligen fick ge kraft åt då han gick med i styrelsearbetet i slutet av 50-talet. Han var under åren både kassör, vice ordförande och klubbmästare vid olika tillfällen och jobbade aktivt med försäljning av Brommatallriken, bingoarrangemang och julgransförsäljning. Allt i föreningens namn.Med stigande ålder lämnade Åke lagledarjobbet för att åta sig en ännu tyngre uppgift, nämligen materialarens. Han fick på så sätt uppleva Ängby IFs resa från division 7 till division 3. Åke var högst delaktig i denna process och spelare från den tiden minns honom som en av de bästa ledarna någonsin. Åke har oerhört populär bland ungdomar och vann, på ett naturligt sätt, deras förtroende, respekt och vänskap. Mer än en gång blev han kallad för "reservfarsan", en symbolik som bör ses med beaktning. 2005 blev Åke nominerad till "Årets Brommaprofil" av Bromma Hembygdsförening, en nyhet han fick strax innan sin bortgång.Åke Linderholm var en stor ledare, en ungdomsvän och eldsjäl som för alltid kommer vara saknad. Idag lever ett pris kvar efter honom som instiftades på 1980-talet och som Manne Skogh sett till att föra vidare. Priset är "Årets A-lagsspelare" och delas ut inom A-laget vid varje årsavslutning som laget har. 2009 vann Jimmy Bergkvist priset.Föreningen har Åke i tankarna då vårt dagliga arbete bedrivs och hedrar honom bland annat genom att fortsätta lägga ned tid och kraft på verksamheten!

Det rum som används som kansli- och konferensrum har döpts efter Ängby IFs första och hittills enda kvinnliga hedersmedlem som haft åtskilliga uppdrag i föreningen. Bland annat som styrelsemedlem, kassör, lagledare med mera, Kristina "Kinna" Westman.
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub